Polski Związek Łowiecki to ogólnokrajowa organizacja zrzeszająca polskich myśliwych i koła łowieckie.

Warsztaty kulinarne z dziczyzny

W dniu 23 listopada 2021 w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży odbyły się warsztaty kulinarne zatytułowane „Przygotowanie potraw z dziczyzny”.
Pomysłodawcami tego projektu byli: Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowickiego w Łomży oraz Zespół Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży.
Zajęcia poprowadziła Paulina Makarska – szef kuchni, finalistka IV edycji programu Hell’s Kitchen.
W warsztatach uczestniczyli uczniowie WETY oraz gospodynie z lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich: w Mątwicy, Jabłonce Kościelnej – „Jabłoneczka”, Jankowa – „Jankowianki”, Przybyszyna oraz Radziłowa. Mięso z dziczyzny zapewniły Koła Łowieckie: „Rogacz” w Ciechanowcu, „Sokół” w Łomży, „Ponowa” w Szczuczynie, „Zając” w Wysokiem Mazowieckiem oraz „Albinos” w Warszawie.
Mamy nadzieję, że współpraca Kół Łowieckich z Kołami Gospodyń Wiejskich zapoczątkowana na warsztatach będzie się rozwijać co zaowocuje popularyzacją najzdrowszego mięsa jakim jest dziczyzna.
Panie z Kół Gospodyń Wiejskich przyrządziły m.in. tatar z sarny, pieczoną łopatkę, pasztet i pieczone udźce.
Dziczyzna to mięso wymagające, które charakteryzuje się szlachetnym smakiem, dlatego też warto ją przyrządzić zgodnie z prawidłami sztuki kulinarnej – zachowując soczysty charakter mięsa.
Przygotowane wspólnie potrawy degustowali  Nadleśniczy Nadleśnictwa Łomża – Dariusz Godlewski, Łowczy Okręgowy z Białegostoku – Dariusz Krasowski, Łowczy Okręgowy z Suwałk – Wojciech Zaniewski, Łowczy Okręgowy z Łomży – Rafał Chodorowski, Urszula Sokólska – członek Zarządu Okręgowego PZŁ w Łomży, Michał Zaleski – „Sokół” w Łomży, Ryszard Deniziak – „Rogacz” Ciechanowiec, Wisław Mordasiewicz – „Ponowa” Szczuczyn, Iwona Krzyżanowska – przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego, Bogumiła Olbryś – dyrektorka Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży.
Warsztaty w Łomży były pierwszą tego typu imprezą, kolejne warsztaty już wkrótce w ZO Białystok – dania z dzika oraz w ZO Suwałki – dania z jelenia.

Relacja w TVP Białystok

Relacja w Polskim Radio Białystok

GALERIA

Udostępnij
Twitter
WhatsApp