Polski Związek Łowiecki to ogólnokrajowa organizacja zrzeszająca polskich myśliwych i koła łowieckie.

Relacja z „Myśliwskich Smaków” w Piszu 2016

26 sierpnia 2016 roku na Placu Daszyńskiego w Piszu, odbyła się już po raz ósmy najlepsza impreza myśliwska na Mazurach – „Myśliwskie Smaki”.

Jak co roku na osoby zainteresowane tematyką lasu i łowiectwa czekało szereg atrakcji między innymi: zawody wędkarskie na rzece Pisie, turniej strzelecki z wiatrówek czy konkurs nalewek. Dodatkowo w Muzeum Ziemi Piskiej, uczestnicy mogli również obejrzeć wystawę przyrodniczą i historyczną.

Myśliwi, nie tylko z powiatu piskiego, pokazali społeczeństwu, że pasja łowiectwa jakiej się oddają, to nie tylko pozyskanie zwierzyny lecz specyficzna relacja człowieka z przyrodą. Łowiectwo obejmuję szeroko rozumianą gospodarkę łowiecką przede wszystkim opartą na tradycji i kulturze przekazywanych z pokolenia na pokolenie to także kult patronów, kynologia, sokolnictwo, strzelectwo, muzyka myśliwska, kulinaria i szereg wielu interesujących zagadnień.
Na uczestników czekały również stoiska oferujące między innymi rękodzieło, produkty i przetwory z dziczyzny oraz specjały kuchni regionalnej. Swoją działalność w zakresie łowiectwa zaprezentowały również miejscowe Koła Łowieckie i Polski Związek Łowiecki. Natomiast gry, zabawy, konkursy leśne oraz przyrodnicze a także wystawy trofeów łowieckich czekały na stoiskach promocyjnych Lasów Państwowych – Nadleśnictwa Drygały i Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Lasy Mazurskie” reprezentowanego przez Nadleśnictwa Pisz i Maskulińskie.

Główną jednak atrakcją piątkowego popołudnia był pokaz gotowania na żywo specjałów myśliwskich przez Daniela Hucika w asyście mistrza kuchni Roberta Trzaski. W menu znalazły się takie smakołyki jak: pstrokaty krupnik z bażanta, dzik na świeżo i zgrabny gulasz z sarniej nogi. Potrawy oczywiście palce lizać a i chętnych do posmakowania oczywiście nie brakowało.

Na imprezie myśliwskiej oczywiście nie mogło i nie zabrakło muzyki na rogach. Całą imprezę uświetniały występy zespołów prezentujących muzykę myśliwską między innymi: sygnaliści działający przy Nadleśnictwie Drygały, Zespołu Hejnalistów Myśliwskich „Sylwanowe Echo” z Nadleśnictwa Pisz oraz „Galindowe Rogi” z Nadleśnictwa Maskulińskie. Podczas „Myśliwskich Smaków” uczestnicy mogli również posłuchać repertuaru Piskiej Orkiestry Dętej.
Jeśli o łowiectwie to również o naszych najlepszych czworonożnych pociechach i kilka słów o kynologii. Plac Daszyńskiego zamienił się w prawdziwy wybieg z nie lada pokazem przepięknych przedstawicieli ras psów myśliwskich połączonym z elementami posłuszeństwa i układania.

Na zakończenie spotkania odbył się koncert rokowego Zespołu OLD BREAKOUT – legendarni muzycy zespołu BREAKOUT założonego przez Tadeusza Nalepę. Swoją obecnością podczas „Myśliwskich Smaków” zaszczycili Poseł Jerzy Małecki i Dyrektor Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Białymstoku Piotr Czyżyk. Tego co działo się podczas najlepszej imprezy myśliwskiej na Mazurach nie da się opisać, to trzeba było po prostu zobaczyć.

Organizatorem VIII „Myśliwskich Smaków” było Starostwo Powiatowe w Piszu. Współorganizatorzy: Nadleśnictwa: Pisz, Drygały i Maskulińskie, Zarząd Polskiego Związku Łowieckiego w Suwałkach, Burmistrz Pisza, Piski Dom Kultury, Muzeum Ziemi Piskiej, Stowarzyszenie Strzeleckie „Kulik”, Lokalna Organizacja Turystyczna „Mazury Południowe” oraz lokalne Koła Łowieckie: „Puszcza”, „Dąbrowa”, „Cyranka”, „Jeleń”, „Zielony Krąg”, „Trop”, „Orzeł” i „Las”. „Myśliwskie Smaki” odbyły się pod patronatem medialnym TVP Olsztyn.

Serdecznie dziękujemy wszystkim za przybycie i wspólną zabawę na najlepszej imprezie myśliwskiej na Mazurach.

Z myśliwskim Darz Bór
Monika Grzywińska

Galeria zdjęć z Myśliwskich Smaków w Piszu 2016

Udostępnij
Twitter
WhatsApp